KARTA

STÄNG KARTAN

IKONER

BOKA NU!

Laholms Stadspark

En av Sveriges vackraste stadsparker

1996 gick sista tåget genom centrala Laholm och tidigt togs beslut om att anlägga en park på den gamla banvallen. 2001 schaktades banvallen ner och 2007 började man på allvar forma parken. 

Tidigt kopplades landskapsdesignern Peter Gaunitz in och han fick fria händer att skapa en helt ny park från grunden. Tyvärr fick Peter inte uppleva parkens färdigställande, då han gick bort strax innan. 

Peter Gaunitz trädgårdsmotto löd: Vilt är vackert. Hans planteringar vävdes med många olika ”trådar”. Här samsades hänsyn till naturen med människans behov och plats för barnen. Här samsades estetiska värden med ekologisk dynamik. Här var målet lättskött och långlivat. Här växlade finstämt och varsamt med storslaget och pompöst. 

Och Laholms stadspark var inget undantag. Här finns något för alla, stor som liten. Allmänt nyfiken som trädgårdsentusiast. Efter att första spadtaget tagits 2007 tog man en etapp per år, och det tog ungefär 5 år att får den till vad den är idag. Men fortfarande utvecklas parken och det i Peter Gaunitz anda. Parken är uppdelad i olika avdelningar, som exempelvis Vilda skogen, Woodland och Vårbacken. Alla unika med olika teman på växter och planteringar. Dessutom finner man runt om i parken olika träskulpturer gjorda av Anders Ölund, lokal konstnär. 

Årets park

Sommaren 2013 anmälde Stefan Persson, parkansvarig i Laholm, parken i den nyinstiftade tävlingen Park Inspira och de vann! Parken utsågs till Sverige vackraste nyanlagda park och kunde ståta med att vara det hela vägen till 2015. Intresset för parken har i och med detta ökat och lockar många besökare. Är man intresserad kan man följa med på någon av de öppna guidningarna som kommer att hållas under sommaren och hösten. Är man en grupp kan man boka en egen visning. 

 

  • GÖRA

  • ÄTA

  • BO

  • UPPTÄCKA

TA RUNDVISNINGSTUREN!

SE FLER BILDER

VISA FILMKLIPP

TA MIG DIT!

VISA PÅ KARTAN